University of Tennessee at Martin – Student and Visitor Center Show Details

Location
Martin. TN
Project Type
Renovation
Completion Date
July 2016
Description

  • Design Team:

  • Interior Designer: Lisa Deatin, IIDA

  • Project Details:

TLM was awarded the contract for the renovation of the Boling University Center at the University of TN at Martin. The scope of this project involved the relocation of many campus operations. In addition to just general renovations, we worked with the Owner to relocate the post office, book store, University Center staff offices, and the student organization meeting rooms. The project was completed in two phases. Phase One relocated the bookstore into the previous band room that had been vacated after the construction of a new fine arts facility. TLM worked with Barnes & Noble bookstores to develop plans and specifications for the code related portions required to relocate their operations to the main level of the building. This portion of the project posed very specific challenges because this area was classified as a mercantile occupancy and was relocating within an assembly occupancy building. A two-hour rated perimeter was constructed, complete with fire-rated glass separations to maintain a storefront façade for the store. After completion of this phase, TLM began working with the UC staff to develop plans for relocating the student organizations and University Center staff into the previous bookstore location as a single location for the “Office of Student Life” as well as converting the first floor previous bookstore location into a new “Welcome Center” for all incoming students into the University. Previously, the lobby of the University Center did not have a reception desk of any kind. To provide this, we removed a section of brick wall below a stair and cut through to the post office, providing a space for a reception desk that could directly monitor the new Welcome Center lounge. Finishes for this project were selected very specifically to create two very separate environments. The Welcome Center has porcelain tile wood floors in a rich tone installed in a modern herringbone pattern, an electric fireplace, stone accents and soft furnishings to create a warm, inviting interior that invokes feelings of home and comfort, which is especially important during recruitment. The second floor Office of Student Life was converted into a trendy, student oriented space that features an open layout with designed collaboration zones, work zones, study zones with charging stations, as well as enclosed offices and meeting spaces. To maintain the open feel of the space, all of the offices and conference rooms have glass front walls to keep all spaces visible to one another. The area that was completely renovated in phase two was 18,809 SF and an additional 15,000 SF received new wall base and paint to refresh the University Center.

  • Reference: